II Konkurs Kucharski hoteli Radisson Blu i Park Inn by Radisson

11. lutego w Krakowie odbyła się II edycja Konkursu Kucharskiego zorganizowanego dla młodych kucharzy przez hotele Radisson Blu z Krakowa i Wrocławia oraz krakowski Park Inn by Radisson. W rywalizacji na kulinarny kunszt, umiejętność łączenia smaków i sposób prezentacji dania na talerzu wygrał Dawid Pobuta z Wrocławia.

W wewnętrznym procesie eliminacji wrocławski i krakowski hotel Radisson Blu oraz krakowski Park Inn by Radisson wytypowały do konkursu po dwóch młodych kucharzy. W finale każdy z kucharzy miał szansę zaprezentować swoje kulinarne umiejętności przed jury w którego składzie zasiedli: Olof Karlsson – District Director Poland z ramienia sieci Rezidor, Nino D. Rosenlund – Dyrektor Generalny Radisson Blu Hotel Kraków, Maciej Głownia – Dyrektor Generalny Park Inn by Radisson Krakow, a także Szefowie Kuchni – Stanisław Bobowski, Arkadiusz Ślusarenko, Piotr Lisiewski.

Organizatorzy przygotowali dla młodych kucharzy zadanie, w ramach którego każdy z nich ze z góry określonych produktów miał przyrządzić jedno danie główne. A w skład pakietów „black box” wchodziły między innymi: polędwiczka lub dorsz, dynia, pomidorki koktajlowe, świeży szpinak, bakłażan, szałwia, soczewica, papryczki chili zioła i przyprawy.

Postaraliśmy się, by w black boxach znalazły się produkty sezonowe, stąd obecność artykułów takich jak biała kapusta, dynia czy soczewica. Nasi młodzi kucharze mogli wybrać do swojej propozycji zarówno mięso jak i rybę, a także cały szereg dodatków, które dały im ogromnie dużo możliwości – tłumaczy Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu Hotel Kraków. W ocenie gotowego dania kierowaliśmy się kilkoma kryteriami, ocenianymi w skali od 1 od 6. Były to kreatywność, prezentacja, metoda gotowania, czystość stanowiska, a także koszt przygotowanego dania. Dyrektorzy Generalni z punku widzenia wymagającego klienta oceniali potrawy bez wiedzy, kto jest ich autorem. Przyznawali oni punkty za smak, temperaturę, kreatywność i prezentację na talerzu – dodaje. Młodzi kucharze spełnili oczekiwania swoich mistrzów. Sposób przygotowania potraw był naprawdę ciekawy, a co najważniejsze każdy z uczestników wykazał się bardzo kreatywnym podejściem do swojego zadania – skomentował Stanisław Bobowski.

W wyniku decyzji jurorów 1. miejsce i nagrodę główną otrzymał Dawid Pobuta z wrocławskiego hotelu Radisson Blu. Zwycięstwo przyniósł mu dorsz na puree dyniowym z dodatkiem chili. Drugie miejsce ex aequo zajęli Maciej Korsan, także z Radisson Blu Wrocław i Marcin Nemś kucharz z Park Inn by Radisson Kraków. Pierwszy z nich postawił na roladę wieprzową ze szpinakiem i kolendrą na kapuście z puree z soczewicy, drugi zaś zdecydował sie przygotować dorsza z soczewicą. Trzecie miejsca przypadło pracownikowi Radisson Blu Kraków, Hubertowi Tabakowi z pomysłem na roladę ze szpinakiem i pastą z soczewicy. Wielkie uznanie należą się także innym uczestnikom konkursu – Adrianowi Wronie i Krzysztofowi Paosowi.

Było czymś niezwykle wspaniałym być częścią tak ciekawego projektu. Bardzo podoba mi się inicjatywa polskich hoteli naszej sieci – podsumowuje Olof Karlsson, District Director Poland. Takie spotkanie to przede wszystkim fantastyczna forma integracji, współpracy i pozytywnej rywalizacji hoteli. To także pokazanie młodym ludziom, że praca kucharza nie jest tylko rutynowym zajęciem, ale wiąże się z tym wiele wyzwań, w których na co dzień potrzebna jest kreatywność, kulinarny kunszt i dobry smak – dodaje Karlsson.

INFORMACJA PRASOWA

Notatki prasowe

Notatki prasowe oraz informacje o wydarzeniach branżowych prosimy przesyłać na adres: [email protected]

Mogą Cię zainteresować

Hotel 3-gwiazdkowy w Radomsku - Hotel Porto, idealny na konferencje i szkolenia!
Hotel 3-gwiazdkowy w Radomsku - Hotel Porto, idealny na konferencje i szkolenia!

Odkryj idealne miejsce na Twoje biznesowe wydarzenie! Hotel Porto oferuje nowoczesną przestrzeń konferencyjną, komfortowe pokoje, wykwintną kuchnię i bogatą ofertę atrakcji. Zarezerwuj już teraz i zaplanuj niezapomniane spotkanie biznesowe!

Konferencje w kinie - Multikina w największych miastach czekają na organizatorów wydarzeń!
Konferencje w kinie - Multikina w największych miastach czekają na organizatorów wydarzeń!

Odkryj możliwości organizacji wydarzeń biznesowych i kulturalnych w najnowocześniejszych Multikinach w Krakowie, Katowicach, Poznaniu i Gdańsku. Obiekty zapewniają unikalne doznania audiowizualne oraz doskonałe warunki dla efektywnej komunikacji.

Restauracja na spotkanie biznesowe w centrum Warszawy - polecamy Moxo Restaurant & Club!
Restauracja na spotkanie biznesowe w centrum Warszawy - polecamy Moxo Restaurant & Club!

Odkryj niepowtarzalne doświadczenie kulinarno-muzyczne w sercu Warszawy. MOXO Restaurant & Club to połączenie wyrafinowanej kuchni, energetycznej atmosfery klubowej i spektakularnej przestrzeni eventowej. Zaplanuj niezapomniane spotkanie biznesowe lub wieczór pełen smaku i muzyki w MOXO już dziś!

Kino na konferencję w stolicy? Warszawskie Multikina polecają się na wszelkie eventy firmowe!
Kino na konferencję w stolicy? Warszawskie Multikina polecają się na wszelkie eventy firmowe!

Multikina w Warszawie to nie tylko miejsca projekcji filmów, ale także doskonałe przestrzenie na konferencje i spotkania biznesowe. Oferując najnowocześniejsze wyposażenie i bogatą gamę usług dodatkowych, Multikina zapewniają niezapomniane doznania zarówno kulturalne, jak i biznesowe. 

Hotel 4-gwiazdkowy w Gdańsku - Hotel Mercure Gdańsk Stare Miasto z bogatą ofertą sal konferencyjnych!
Hotel 4-gwiazdkowy w Gdańsku - Hotel Mercure Gdańsk Stare Miasto z bogatą ofertą sal konferencyjnych!

Zaplanuj swoje biznesowe wydarzenie w eleganckim Hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto. Doskonała lokalizacja, obszerne centrum konferencyjne, wyśmienita kuchnia i liczne udogodnienia sprawią, że Twoje spotkanie będzie niezapomnianym sukcesem.

Archiwum