Grupa Hotelowa Orbis wspiera zdolną młodzież

W dzisiejszych czasach młodzi ludzie muszą mieć sprecyzowane plany na przyszłość już w szkole podstawowej. To determinuje ich wybór szkoły średniej, a później studiów. Podobnie jest w przypadku grupki młodych ludzi, bohaterów filmu „Pewnego dnia będę szefem kuchni”.

Historia przedstawiona w filmie jest prawdziwa. Obraz przedstawia wychowanków Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim, którzy z niezwykłym zaangażowaniem dążą do celu – jakim jest gotowanie w najlepszych, światowych kuchniach. A dzięki Grupie Hotelowej Orbis jest to w zasięgu ich ręki już od 5 lat.

Film opisuje losy czwórki uczniów grodziskiej szkoły: Patryka Bielawskiego, Karola Spólnego, Marii Zdanowskiej i Małgosi Adamiak. Bohaterów łączy jeden cel i zarazem marzenie – wszyscy chcą zostać szefami kuchni najlepszych restauracji. Reżyser Dominique Prusak mógł obserwować czwórkę młodych ludzi w ich walce o marzenia. Towarzyszył im podczas zajęć w szkole w Grodzisku Mazowieckim, praktyk w warszawskich hotelach Grupy Hotelowej Orbis oraz w trakcie wyjazdu do Francji, który został zrealizowany w ramach europejskiego programu Leonardo.

Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim dzięki jednemu z nauczycieli, Xavierowi Debeni podjęła pięć lat temu współpracę z Grupą Hotelową Orbis. Współpomysłodawcą projektu był Jean Cadars, ówczesny dyrektor Hotelu Sofitel Victoria. Główną ideą jest zapewnienie praktyk uczniom kształcącym się w branży gastronomicznej. W działania zaangażowane są hotele: Novotel Warszawa Centrum, Mercure Warszawa F. Chopin, Sofitel Warsaw Victoria oraz  Mercure Grand Warszawa.

Po szkoleniu w Nicei dwoje z uczniów otrzymało dostało propozycję pracy w restauracjach, gdzie odbywały się ich praktyki. Po premierze filmu cała czwórka: Patryk, Karol, Marysia oraz Gosia zostali również zapewnieni przez Prezesa Grupy Hotelowej Orbis, Laurent Picherala o tym, że zawsze znajdą pracę w hotelach Orbis S.A. To niezwykła szansa dla młodych ludzi i ogromne votum zaufania ze strony Prezesa.

Uczniowie kształcili się pod okiem najlepszych kucharzy ze współpracujących hoteli: Oliviera Crosso- Sofitel Warsaw Victoria, Kuby Maleca  –  szefa kuchni Mercure Grand Warszawa, Brian Ferry – Novotel Warszawa Centrum oraz Jacka Dębskiego Mercure Fryderyk Chopin Warszawa.

Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim to na razie pierwsza szkoła, która uczestniczy w takim projekcie, jednak Grupa Hotelowa Orbis planuje rozwijać model interaktywnych praktyk zawodowych, które będą opierały się na współpracy ze szkołami we wszystkich dużych miastach, gdzie są obecne hotele Grupy Hotelowej Orbis.

Zmagania uczniów z grodziskiej szkoły można obejrzeć w filmie „Pewnego dnia będę szefem kuchni”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.