Konferencja dla smakoszy, czyli dlaczego warto wzbogacać spotkania biznesowe o usługi cateringowe

Wielogodzinne szkolenie, stres i zmęczenie. Z pewnością wielu uczestników tego typu spotkań zna to aż zbyt dobrze. Dużą pomocą w takim przypadku okazuje się ciepły posiłek, smaczne przekąski czy ożywcza kawa co znacznie wpływa na samopoczucie podczas konferencji. Lunche, wystawne kolacje oraz przekąski szturmem wkraczają do sal szkoleniowych i coraz częściej stają się nieodłącznym elementem imprezy. Dlaczego jednak catering jest tak ważny?

catering_Qubus_Hotel

Przede wszystkim, należy pamiętać, że usługi cateringowe firm gastronomicznych czy restauracji to nieoceniona pomoc przy organizacji dużych imprez jak kongres czy targi. W takim przypadku samodzielne przygotowywanie przekąsek zdecydowanie jest wyzwaniem. Pomoc okazuje się wiec niezbędna.

Firmy świadczące usługi gastronomiczne posiadają niezbędne do tego doświadczenie, odpowiednie zaplecze oraz personel. Dzięki temu nie musimy stresować się konferencyjnym menu, skupiając się na kwestiach merytorycznych spotkania. Jak powiedział Mariusz Tkaczyk Specjalista ds. Gastronomii w Qubus Hotel, zamawianie usług cateringowych przestało być już domeną dużych firm, które z tej opcji korzystają przy organizacji wielkich eventów. Coraz częściej tego typu usługę gastronomiczną zamawiają także małe i średnie firmy. Przedsiębiorstwa najczęściej korzystają z cateringów podczas Świąt Bożego Narodzenia, organizując w firmach spotkania wigilijne dla pracowników lub przy okazji ważnych firmowych rocznic. Zdarza się też, że firmy zamawiają w formie cateringu także codzienne lunche dla swoich pracowników.

Co najczęściej proponują firmy? Wśród popularnych przekąsek konferencyjnych znajduje się m.in. Finger Foods, czyli mini dania, które spożywać można bez sztućców czy talerzy, dania tematyczne np. kuchni meksykańskiej czy włoskiej, tzw. stacje bufetowe, gdzie kucharze na żywo przygotowują i opowiadają o daniach oraz coraz częściej wybierane, cateringi dietetyczne. Jak widać więc, jest różnorodnie i ciekawie, dzięki czemu menu to nie tylko sposób na posilenie się, ale również ciekawe urozmaicenie i zabawa.

Finger_food

Branża cateringowa stale się rozwija. Tworzą ją obecnie nie tylko duże, ale także niewielkie, lokalne firmy obsługujące małe rodzinne lub firmowe imprezy. Biorąc pod uwagę dane raportu firmy PMR „Rynek HoReCa w Polsce 2013. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2013-2015” można stwierdzić, że rynek gastronomiczny w Polsce wynosi obecnie 18,5 mld zł, z czego aż 4,5 mld to usługi cateringowe. Po takiej analizie zdecydowanie można stwierdzić, że catering to przyszłość i podstawa dzisiejszych spotkań biznesowych. Zdecydowanie przekąski i lunche coraz częściej królować będą na konferencyjnych stołach.