Mięsnym daniom mówimy stanowcze nie. Kilka słów o tym jak hotele zyskują zaufanie wege klientów

Zarówno wegetarianizm jak i weganizm szturmem wkroczyły do kuchni polaków, a tego typu dieta nie stanowi dziś już nowinki. Liczba „zielonych” z roku na rok systematycznie rośnie, dlatego też potencjał zdrowej diety wykorzystany został w biznesie – restauracje, bary, sklepy spożywcze, ryneczki – teraz każdy chce być eko zdobywając tym samym rzeszę klientów. Na zapotrzebowanie odpowiadają także hotele i ich restauracje, w których coraz częściej wprowadzane jest wege menu.

Jednym z pierwszych w Polsce obiektów konferencyjno-wypoczynkowych, który wprowadził tego typu udogodnienie był Manor House SPA. Zlokalizowany w Chlewiskach hotel dostrzegając potrzeby swych gości skomponował wyjątkowe menu bogate w warzywa i owoce. Czy taka dieta jest nudna? Nic bardziej mylnego. Składniki połączone w ciekawy sposób, wzbogacone o odpowiednie przyprawy i dodatki tworzą bowiem niezwykłe bogactwo smaków i aromatów. Jeszcze bardziej skomplikowaną odmianą bezmięsnej diety w Manor House SPA jest menu wegańskie, które idealnie sprawdzi się także wobec osób z alergią,nie tolerujących białka kurzego. Tego typu karta dań bogata jest w zimne przystawki, dania ciepłe, zupy, a także desery przyrządzane zgodnie z wegańską filozofią żywienia. Dla ukojenia zmysłów Manor House SPA wprowadził także kącik ziołowy, w którym można samodzielnie zaparzyć wybrany zestaw ziół, delektować się ich aromatem i nieocenionym wpływem na organizm o każdej porze dnia i nocy.

Jedna z propozycji w menu Manor House SPA
Jedna z propozycji w menu Manor House SPA

Nie można zapominać, że hotel w Chlewiskach to przede wszystkim ośrodek odwiedzany przez gości biznesowych, a także profesjonalne SPA dla osób dbających o dietę. Jak mówią sami przedstawiciele obiektu – Jest to szczególnie ważne dla ośrodka takiego jak hotel SPA -odwiedzanego przez osoby, dla których dbałość o kondycję ciała i organizmu jest niezmiernie ważna. Wiele osób decydując się na kuracje odchudzające czy odmładzające, łączy je właśnie z wegetariańską kuchnią, oczekując jeszcze lepszych efektów prowadzonej terapii.

Miejsc oferujących wegetariańskie i wegańskie menu nie brakuje, a wręcz przybywa. Dobrym tego przykładem może być chociażby trzygwiazdkowy Hotel Centuria w Ogrodzieńcu. Tutaj oferta Wellness&SPA wzbogacona została o Pakiet Wegański oparty całkowicie na zabiegach, których składniki są w 100% pochodzenia roślinnego. Uzupełnienie tej oferty stanowi dodatkowo specjalne, wegańskie menu skomponowane przez szefa kuchni.

wegańskie, eko składniki mogą być składnikiem diety, ale także zabiegów w SPA - źródło: Manor House SPA
wegańskie, eko składniki mogą być składnikiem diety, ale także zabiegów w SPA – źródło: Hotel Centuria

Wegańska i wegetariańska karta dań zawitała także w restauracji Hotelu Witek. Wśród popularnych pozycji znaleźć można tu m.in. Kotleciki z czerwonej fasoli z sałatką z buraczków czy makaron ryżowy z cukinią i pomidorkami suszonymi z pestkami dyni i sezamu.

kto powiedział, że wegańska dieta musi być nudna? - źródło: Hotel Witek
kto powiedział, że wegańska dieta musi być nudna? – źródło: Hotel Witek

Klient nasz Pan – to powodzenie idealnie obrazuje wege trend w polskich hotelach. Gości, którzy stosują dietę ze względów zdrowotnych lub po prostu pragną utrzymać smukłą sylwetkę przybywa, a menu bogate w warzywa i owoce z pewnością może spotkać się z uznaniem z ich strony. Wegańska oferta stanowi również ciekawy pomysł na urozmaicenie konferencji. Goście biznesowi organizujący spotkania na terenie hotelu z pewnością będą zainteresowani lunchem lub kolacją w stylu wege. Wszystko więc przed nami.