Piknik firmowy? Tylko ze sprawdzonym cateringiem!

Pikniki firmowe to doskonała okazja do budowania relacji między pracownikami. Jego organizacja jednak stanowi duże wyzwanie. Trzeba zadbać o wiele szczegółów, m.in. o odpowiedni catering. O czym warto pamiętać, gdy planuje się usługę cateringową podczas plenerowego pikniku firmowego i na co zwrócić uwagę?

Mamy środek lata i wiele ciepłych dni za nami oraz (miejmy nadzieję!) przed nami. Taka pogoda to doskonała okazja do spędzenia trochę czasu na świeżym powietrzu i wspólną zabawę, także w kontekście firm i pracowników. Pikniki firmowe cieszą się dużą popularnością, ale warto pamiętać, że zaniedbanie nawet małej rzeczy podczas organizacji może prowadzić do kompletnej klapy.

Warto zadbać szczególnie o atrakcje, miejsce i… catering. Nie od dziś wiadomo, że dobra kuchnia łagodzi obyczaje i łączy ludzi. Trzeba zwrócić uwagę na kilka kwestii.

Grunt to właściwe planowanie

Logistyka to bardzo ważna kwestia również jeśli chodzi o catering. Dobre jedzenie to efekt końcowy wielu podjętych działań. Trzeba szczegółowo zaplanować wszelkie działania już  od momentu przyjęcia samego zlecenia. To pozwoli na szybszą reakcję w kontekście realizacji bieżących zadań. Trzeba wziąć pod uwagę logistykę transportową, rozmieszczenie i montaż stref gastronomicznych oraz odpowiednie zarządzanie zasobami ludzkimi.

Pamiętaj o zapleczu technicznym!

Piknik firmowy jest zawsze dużym wyzwaniem dla firmy cateringowej – nierówny grunt, duża przestrzeń, kapryśna pogoda, kiepski dostęp do prądu lub czystej wody. Firmy powinny posiadać własny sprzęt, który pozwoli im przeprowadzić usługę cateringową na najwyższym poziomie.

Śledzenie trendów przede wszystkim

Ktoś może powiedzieć, że jedzenie to jedzenie. I tyle, nie ma co roztrząsać. Jest w błędzie, ponieważ trendy w cateringu mają ogromne znaczenie i warto o tym pamiętać. Należy śledzić trendy i przekładać je na swoje usługi. W tym roku dominuje moda na „eko”, który od lat jest bardzo popularny. Obejmuje on  znacznie więcej niż „jedynie” certyfikowane produkty. Trend „eko” to również ekologiczne meble (np. palety, skrzynie, szpule i baloty słomy). Podczas pikników firmowych często można wziąć udział w warsztatach kulinarnych i nauki zdrowego odżywiania podczas imprezy.
Artykuł inspirowany inf. prasową DELI Catering
fot. Gorajka