Kulinarna sztuka Chin w Radisson Blu Hotel w Krakowie

We czwartek 3 lutego Chińczycy powitali swój Nowy Rok – rok królika. Tego samego dnia Hotel Radisson Blu w Krakowie otworzył chiński bufet Surf&Turf. Gong Bao, Yo Xang, sajgonki i inne smakowitości przyrządzają tu w lutym Xu Xi – Szef Kuchni z Chin oraz Piotr Pabisiak – Szef Kuchni hotelu Radisson Blu.

„Kuchnię chińską uwielbiam za wyjątkowy smak i za pikanterię! – mówi Piotr Pabisiak, Szef Kuchni hotelu Radisson Blu. „Najbardziej smakuje mi kurczak Gong Bao oraz absolutnie wyjątkowe bakłażany Yo Xang - kto spróbuje ich choć raz tego nie trzeba będzie przekonywać, że nikt na świecie nie potrafi przygotować bakłażana lepiej niż Chińczycy” – dodaje z uśmiechem.

Jednak chińska sztuka kulinarna to nie tyko yo Xang i Gong Bao. Kuchnia tego kraju ma ma bardzo długą i złożoną historię – w jej skłąd wchodzi ponad 10 tysięcy różnych przepisów, kazde o wyjątkowym smaku. W przyrządzaniu potraw chiński kucharz dąży do zachowania harmonii Yin i Yang – mękiego i żeńskiego pierwiastka świata. Chińczycy uważają, że warzywa i owoce – jako odpowiedniki Yin chłodzą organizm i odżywiają jego „żeński” pierwiastek. „Męski” pierwiastek Yang posiadają potrawy smażone, pikantne, czerwone mięsa, które rozgrzewają organizm i dodają mu „ognia”.

Na czym polega ta harmonia? Na najsmaczniejszych przykładach zaprezentuje ją w lutym w krakowskim hotelu Radisson Blu Szef Kuchni z Chin - Xu Xi.

Oto jego przepisy na dania polecane przez Piotra Pabisiaka:

BAKŁAŻAN YO XANG
-bakłażan obrany pokrojony w grubą kostkę
-papryka czerwona i zielona pokrojona w kostkę
-ocet chiński
-sól
-chili świeża
-cukier kryształ
-olej sezamowy
-cebula kostka
-mąka pszenna
-olej

Sposób wykonania:
Pokrojonego bakłażana w kostkę oprószyć mąką i usmażyć na głębokim tłuszczu. Gdy będzie miał złoty kolor wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Rozgrzać woka. Na oleju usmażyć cukier. Dodać octu chińskiego, chili, oleju sezamowego, Doprawić do smaku solą. Do przygotowanego sosu dodać paprykę, cebulę i bakłażana. Doprowadzić do wrzenia. Smacznego.

KURCZAK GONG BAO
-filet z kurczaka pokrojony w kostkę
-orzeszki ziemne w łupince
-ogórek pokrojony w kostkę
-marchew pokrojona w kostkę
-chili świeże
-ocet chiński
-sos sojowy ciemny
-imbir siekany
-czosnek siekany
-cebula kostka
-olej

Sposób wykonania:
Rozgrzać mocno woka z olejem. Dodać kurczaka i smażyć aż będzie na wpół surowy w środku. Wyjąć go z woka i przełożyć na sitko do odcedzenia. Do tego samego tłuszczu dodać marchew, chili, imbir, czosnek, cebulę. Obsmażyć wszystkie składniki. Dodać kurczaka orzeszki i ogórka. Doprawić sosem sojowym, octem chińskim. Smacznego.

INFORMACJA PRASOWA

Notatki prasowe

Notatki prasowe oraz informacje o wydarzeniach branżowych prosimy przesyłać na adres: [email protected]

Mogą Cię zainteresować

Zamek w Stobnicy otwarty na majówkę 2024?!
Zamek w Stobnicy otwarty na majówkę 2024?!

Otwarcie Zamku w Stobnicy już niebawem! Przygotuj się na niezapomnianą majówkę 2024, pełną emocji i przygód. Weź udział w historycznym otwarciu i dołącz do epickiej przygody już teraz!

10 lat Hotelu Fabryka Wełny - to właśnie tutaj szyją się najlepsze wspomnienia!
10 lat Hotelu Fabryka Wełny - to właśnie tutaj szyją się najlepsze wspomnienia!

Odkryj niepowtarzalne wspomnienia z 10 lat Hotelu Fabryka Wełny! Z historią splata się nowoczesność, tworząc magiczną przestrzeń, która przyciąga gości z całego świata!

Sale konferencyjne na wynajem w Koszalinie - skorzystaj z oferty HUDSON!
Sale konferencyjne na wynajem w Koszalinie - skorzystaj z oferty HUDSON!

HUDSON - elegancki obiekt w samym sercu Koszalina, oferujący kompleksowe usługi organizacyjne dla różnorodnych wydarzeń biznesowych i okolicznościowych. Sala konferencyjna, komfortowe pokoje, wyjątkowa restauracja - wszystko, czego potrzebujesz, by stworzyć niezapomniane wydarzenie!

Już niedługo otwarcie nowej przestrzeni EVENT HALL w Fabryce Norblina!
Już niedługo otwarcie nowej przestrzeni EVENT HALL w Fabryce Norblina!

Odkryj wyjątkowy Event Hall w sercu Fabryki Norblina – idealne miejsce na konferencje, szkolenia i spotkania biznesowe. Nowoczesność spotyka się z historią, tworząc niezapomnianą atmosferę dla Twojego wydarzenia. Otwarcie już 20 maja!

Hotel 3-gwiazdkowy w Radomsku - Hotel Porto, idealny na konferencje i szkolenia!
Hotel 3-gwiazdkowy w Radomsku - Hotel Porto, idealny na konferencje i szkolenia!

Odkryj idealne miejsce na Twoje biznesowe wydarzenie! Hotel Porto oferuje nowoczesną przestrzeń konferencyjną, komfortowe pokoje, wykwintną kuchnię i bogatą ofertę atrakcji. Zarezerwuj już teraz i zaplanuj niezapomniane spotkanie biznesowe!

Archiwum