Szparagowa wiosna w Radisson Blu Kraków

Szparagowa wiosna w Radisson Blu Kraków
Jeśli maj – to szparagi. Są znakomite na otwarcie kulinarnej wiosny, kiedy to zaczynamy rozsmakowywać się w świeżych warzywach. W maju szparagi są najlepsze, dlatego właśnie teraz zagościły w menu restauracji Milk&Co w hotelu Radisson Blu w Krakowie.

Wiosna to nowalijki w naszych domach. A może na otwarcie sezonu wiosennego rozsmakujemy się w „kuchni szparagowej”? Sezon na szparagi zaczyna się w maju i potrwa tylko do połowy czerwca - trwa bardzo krótko, nie wolno więc zwlekać! Można przygotować je na wiele sposobów: z wody z gorącym masełkiem i natką pietruszki, parmezanem, smażoną tartą bułką, z sokiem z cytryny (wyciska się go w ostatniej chwili, bo zielone szparagi tracą od niego kolor). Smakują doskonale z różnymi sosami - winegret, holenderskim, beszamelowym. Niebo dla podniebienia to aromatyczna zupa szparagowa, szparagi smażone z cielęciną, szparagi z pieca albo z grilla, szparagi z głębokiego tłuszczu w cieniutkim, chrupiącym cieście.

Zielone, fioletowe i białe - niezwykle zdrowe szparagi są warzywem wykwintnym nawet w najprostszej formie przyrządzenia i podania. Doskonale komponują się z daniami kuchni niemieckiej, która to uczyniła śródziemnomorskie szparagi jednym ze swoich „warzyw narodowych”.

W maju dania ze szparagów i dania kuchni niemieckiej można skosztować w formie bufetu Surf&Turf w każdy czwartek, piątek i sobotę – do wyboru różnorodność najlepszych potraw. A także codziennie a la carte.

A w karcie między innymi:
Carpaccio z tuńczyka z dresingiem szparagowym i sałatką z marynowanych zielonych szparag.
Krem z białych szparag z małżą św Jakuba.
Gotowane szparagi z rissollami i sosem holenderskim do wyboru z mini sznyclem wiedeńskim lub marynowaną polędwicą wołową.
Creme Brulee ze szparag podany z sosem truskawkowym i miętą.

Szparagowe rady i ciekawostki kulinarne od kucharzy Milk&Co:
Szparagi szybko się psują, więc należy wybierać szparagi jędrne, w żadnym wypadku nie kupować zwiędłych i zdrewniałych. Trzeba oglądać końcówki, jeśli są suche i popękane, to znak, że długo leżą na straganie! Bez schłodzenia utrzymują świeżość nie dłużej niż jedną dobę, więc w tym czasie powinny zostać sprzedane i skonsumowane. Jeśli kupimy białe szparagi, musimy przed gotowaniem odciąć końce. Można to zrobić zginając szparaga, chwytając za końce; zawsze złamie się w miejscu, gdzie nie ma już włókien. Potem obieramy skórkę (jak z ogórka), żeby w trakcie jedzenia nie natrafić na włókna. Zielonych i fioletowych szparagów nie obieramy, odcinamy jedynie twarde końcówki. Gotujemy, najlepiej pionowo, związane nitką, na dużym ogniu, pod przykryciem – dostępne są specjalne garnki do gotowania szparagów. Do takiego garnka wlewamy ok. 4 cm wody, zagotowujemy i wkładamy szparagi. Białe gotujemy ok. 20 minut, zielone 15, a fioletowe troszkę krócej. Uważamy aby nie rozgotować główek, które są najdelikatniejsze. Zielone szparagi możemy solić, białych raczej nie - chyba, że ktoś takie woli. Możemy ugotować je w mleku, będą słodsze. Szparagi jemy nożem i widelcem, savoir-vivre pozwala również na jeść szparagi palcami!

INFORMACJA PRASOWA

Notatki prasowe

Notatki prasowe oraz informacje o wydarzeniach branżowych prosimy przesyłać na adres: [email protected]

Mogą Cię zainteresować

Nowoczesna przestrzeń eventowa w Poznaniu - polecamy eNstudios!
Nowoczesna przestrzeń eventowa w Poznaniu - polecamy eNstudios!

Zapraszamy do nowoczesnej przestrzeni eventowej w Poznaniu - eNstudios! To unikalne miejsce blisko autostrady A2, lotniska Ławica i dworca PKP. Kreatywność, innowacje i rozrywka to prawdziwa misja tego obiektu! Czekają tam wyjątkowe sale konferencyjne w industrialnym stylu, wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt.

Wyjątkowy hotel godzinę drogi od Centrum Warszawy - Pałac i Folwark Łochów Arche Hotel. Zorganizuj tam spotkanie biznesowe!
Wyjątkowy hotel godzinę drogi od Centrum Warszawy - Pałac i Folwark Łochów Arche Hotel. Zorganizuj tam spotkanie biznesowe!

Ten kompleks konferencyjno-wypoczynkowy w sercu Nadbużańskiego Parku Krajobrazowego zachwyca swoim urokiem i nowoczesnością. Z dwoma unikalnymi miejscami - Pałacem i Folwarkiem - zaprasza do organizacji najbardziej wymagających spotkań biznesowych.

Grupa Hotele Nadmorskie triumfuje na Gali Luksusowej Marka Roku 2023!
Grupa Hotele Nadmorskie triumfuje na Gali Luksusowej Marka Roku 2023!

Grupa Hotele Nadmorskie triumfuje na Gali Luksusowej Marka Roku 2023, odnosząc zwycięstwo, które zapisze się w historii. Ich nieustająca pasja, wysiłek i zaangażowanie doprowadziły do uhonorowania ich tytułem "Luksusowa Marka Roku 2023". 

Konferencja w zamku? Na eventy biznesowe poleca się Zamek w Uniejowie, Dom Pracy Twórczej!
Konferencja w zamku? Na eventy biznesowe poleca się Zamek w Uniejowie, Dom Pracy Twórczej!

Odwiedź niepowtarzalny Zamek w Uniejowie, idealne miejsce na wyjątkowe konferencje. Bogata historia fortyfikacji tworzy inspirującą atmosferę. Oferuje on eleganckie sale konferencyjne z najnowocześniejszym sprzętem audiowizualnym, doskonałe do organizacji szkoleń i bankietów dla 150 osób. Ale to nie wszystko!

4-gwiazdkowy hotel w Janowie Podlaskim, eleganckie miejsce na konferencje i szkolenia - poznaj Zamek Janów Podlaski!
4-gwiazdkowy hotel w Janowie Podlaskim, eleganckie miejsce na konferencje i szkolenia - poznaj Zamek Janów Podlaski!

Zamek Janów Podlaski to połączenie historii i luksusu. Ten 4-gwiazdkowy hotel, mający swoje korzenie sięgające XV wieku, to idealne miejsce na konferencje, szkolenia i spotkania biznesowe. Przekonaj się o tym!

Archiwum
Informujemy, że serwis korzysta z informacji zapisanych za pomocą plików cookies. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza akceptację Polityki Cookies Akceptuję