Pałac Żelechów
Szybkie wyszukiwanie
4.04.2019

Odmieniony Hotel Campanile Katowice i warsztaty kulinarne z Pan Rączka gotuje

Odmieniony Hotel Campanile Katowice i warsztaty kulinarne z Pan Rączka gotuje

Hotel Campanile Katowice w tym roku skończył okrągłe 20 lat. Z tej okazji śląski obiekt zorganizował event, który miał na celu nie tylko świętowanie okrągłego jubileuszu, ale również oficjalne pokazanie nowych, wyremontowanych wnętrz. Nie mogło i nas tam zabraknąć.

20 marca, czyli w pierwszy dzień astronomicznej wiosny, w jednym miejscu spotkali się przedstawiciele lokalnych mediów, serwisów branżowych, sportowcy, właściciele katowickiego hotelu i osoby bezpośrednio lub pośrednio związane z siecią Campanile. Data spotkania nie była przypadkowa. Oficjalna prezentacja nowych odświeżonych wnętrz hotelu w dzień, w którym wszystko rodzi się do nowego życia? Nie można było sobie wymarzyć chyba lepszej daty. Pogoda tego dnia również nie zawiodła. Cudowne promienie słoneczne wpadały przez okna nowej Restauracji Pleasure, w której rozpoczął i skończył się cały event.


Oryginalna Restauracja i Bar Pleasure

Restauracja Pleasure zachwyca gości od progu. Na ścianach i suficie dominują szarości, które przełamano kolorowymi akcentami w postaci krzeseł, książek na półkach i innych interesujących dodatków. Na nas szczególne wrażenie zrobiła ściana z zawieszonymi lampami, które imitowały używane zwykle w studiach fotograficznych parasole rozpraszające światło. Przestrzeń restauracyjna zyskała na nowoczesności i świeżości.



Głównym elementem nowej restauracji jest imponujący bar, przy którym można zarówno napić się świeżo parzonej kawy, jak i kolorowego drinka przygotowywanego przez zdolnego barmana. W tym miejscu przed remontem znajdował się bufet zimny i ciepły oraz grill. Od samego rana kucharze przygotowywali potrawy, żeby bufety nigdy nie stały puste. Na środku sali kucharz na grillu przygotowywał różne mięsa na oczach gości.



Co zjemy w Restauracji Pleasure?

Przede wszystkim smaczne dania kuchni śląskiej, bowiem Szefem Kuchni jest Ślązak. W Hotelu Campanile Katowice zjeść można tradycyjne potrawy śląskie, jak i dania w lżejszej odsłonie. Restauracja serwuje również dania kuchni polskiej i międzynarodowej, dlatego każdy znajdzie tu coś dla siebie.



Jeszcze większy komfort w pokojach Hotelu Campanile Katowice

Oprócz restauracji całkowicie odświeżone zostały również pokoje. Kiedyś królował w nich styl prowansalski (dużo pomarańczy i drewna), bowiem Campanile to francuska sieć. Teraz pokoje otrzymały nowe życie i zyskały na świeżości oraz funkcjonalności. Designerskie pokoje z wieloma udogodnieniami z pewnością spodobają się zarówno nowym gościom, jak i stałym klientom hotelu.


W hotelowych łazienkach również trochę się pozmieniało. W większości zamontowano kabiny prysznicowe. Tylko w niektórych pozostawiono jeszcze wanny, jako symbol przeszłości. O przeszłości przypominają również czarno-białe fotografie rozlokowane na korytarzach, w recepcji i restauracji. Można na nich zobaczyć, jak wyglądały pokoje i inne części hotelu przed renowacją.



Warsztaty z Pan Rączka gotuje

20 marca w katowickim Hotelu Campanile uczestnicy spotkania mieli również okazję wysłuchać o 20-letniej historii tego miejsca i spróbować jubileuszowego tortu. Zgromadzeni goście mogli także wziąć udział w warsztatach kulinarnych, których tematem przewodnim była kuchnia śląska w lżejszej odsłonie. Nie mogliśmy sobie darować tej przyjemności i my również wzięliśmy udział w warsztatach, które prowadził znany nie tylko na Śląsku Remigiusz Rączka (Pan Rączka gotuje).



Uczestników podzielono na trzy drużyny. Każda z nich otrzymała zadania do zrealizowania. Nasza reprezentantka znalazła się w drużynie, która miała przygotować przystawkę, czyli w tym przypadku kanapki z krupniokiem i kanapki z hekele, czyli śląską sałatką śledziową. Gotowała m.in. z zawodnikami drużyny GKS Katowice (piłkarzem Jakubem Wawrzyniakiem, piłkarką Karoliną Koch i siatkarzem Dawidem Ogórkiem) oraz pod okiem przesympatycznego Pana Rączki.




Inne drużyny musiały zmierzyć się z przygotowaniem żurku, karminadli i ciapkapusty (pańczkrałtu). Każde z tych dań wyróżniało się czymś szczególnym na tyle, że kosztujący je rodowici Ślązacy byli zaskoczeni, jak inny i ciekawy smak można uzyskać, zmieniając delikatnie recepturę tradycyjnych śląskich dań.




Na końcu odbyło się głosowanie, które z dań smakowało gościom najbardziej. Wygrane danie wejdzie od maja do stałego menu Restauracji Pleasure w Hotelu Campanile Katowice. Na pożegnanie uczestnicy spotkania dostali pamiątkowe gadżety z logiem sieci Campanile. Znalazły się tam również parasole, które tego pięknego wiosennego dnia przydały się jedynie do ochrony przeciwsłonecznej.



Podczas eventu panowała bardzo miła atmosfera, na którą z pewnością miały wpływ nowe designerskie wnętrza hotelu, uśmiechnięci ludzie, piękna pogoda, pełne pyszności brzuchy i... bąbelki serwowanego w kieliszkach Prosecco.

Dziękujemy organizatorom za zaproszenie nas na to niezwykłe wydarzenie. Przy okazji śląskich wojaży na pewno zatrzymamy się w Hotelu Campanile Katowice - jeśli nie na noc, to przynajmniej na obiad, żeby spróbować śląskiej kuchni w lżejszej odsłonie i dowiedzieć się, czy danie przygotowywane przez nas weszło na stałe do menu restauracji.

POWRÓT
Hotel Campanile Katowice
Hotel Campanile Katowice

Katowice
śląskie

Zobacz

Notatki prasowe

Notatki prasowe oraz informacje o wydarzeniach branżowych prosimy przesyłać na adres: news@mojekonferencje.pl
Informujemy, że serwis korzysta z informacji zapisanych za pomocą plików cookies. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza akceptację Polityki Cookies Zamknij zamknij