Nowe autorskie menu w nagrodzonej "Złotym Widelcem" Restauracji George Sand

Szef Kuchni Restauracji George Sand, Mariusz Pietrzak, serdecznie zaprasza na degustację nowego autorskiego menu. Restauracja znajduje się na terenie MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel i pod koniec kwietnia została nagrodzona statuetką Złotego Widelca, którą to co roku przyznaje się najlepszym restauracjom w ramach ogólnopolskiej akcji "Polska od Kuchni", która ma na celu promocję polskiej gastronomii w naszym kraju.
W konkursie brano pod uwagę kilka aspektów, wybierając zwycięzcę. Przede wszystkim menu, formę prezentacji menu, serwowane dania wraz z formą podania i wyglądem posiłku oraz smak.
Co przygotował dla swoich gości Szef Kuchni Mariusz Pietrzak w swoim nowym menu?
Jest dużo oryginalnych połączeń smakowych i wiele inspiracji kuchnią śródziemnomorską i francuską. Jak zawsze nie zabrakło również propozycji z naszej rodzimej, polskiej kuchni. Do tradycyjnych z pozoru dań Mariusz Pietrzak przemyca akcenty z kuchni Fusion. Potrawy z nowego menu wyróżnia lekkość i niezwykłe aromaty. W końcu mamy wiosnę, a lato zbliża się wielkimi krokami! Gości z pewnością zaskoczy sposób podania.
Zjedzą oni pysznego łososia, sandacza, okonia morskiego i rozmaite owoce morza, w tym małże nowozelandzkie, kalmary czy ośmiornice. Nie zabraknie też mazurskich raków i śledzia w całkiem nowej odsłonie z dodatkiem... czerwonego kawioru!
W menu znajdą dla siebie również miłośnicy mięsa. Z pewnością nie będą mogli przejść obojętnie obok siekanego ręcznie tatara z polędwicy wołowej podawanej z przepiórczym jajkiem, anchois, czerwonym kawiorem i marynatami. Warto spróbować także policzków wołowych duszonych w czerwonym winie z dodatkiem blanszowanego szpinaku, kolorowych warzyw, chutney z dyni i puree ziemniaczanego smażonego w kataifi.
Amatorzy polskiej kuchni powinni spróbować schabowego z zasmażaną młodą kapustą lub pieczoną kaczkę w pomarańczach, żeby sprawdzić, jak tradycyjne smaki mogą zaskoczyć i rozpieścić kubki smakowe.W menu znajdą dla siebie coś również wegetarianie.
Nam cieknie ślinka na samą myśl. Musimy się koniecznie wybrać do Warszawy, żeby spróbować tych pyszności!
INFORMACJA PRASOWA